10 voor Verhuizen!

11 april 2014

Enkele maanden geleden is Sylvester Foppen binnen Nunspeet verhuisd. Niet alleen maar samen met zijn broer Oscar en ouders Jan en Heidi. De verhuizing maakte indruk op de jonge Sylvester, die nog 10 jaar moet worden.

Toen hij op school een spreekbeurt moest houden, hoefde Sylvester niet lang na te denken over het onderwerp. Zijn spreekbeurt moest over verhuizen gaan. Waarom? Omdat hij zelf niet zo lang geleden verhuisd was en omdat hij het leuk vindt om aan zijn klasgenoten te vertellen hoe verhuizen in zijn werk gaat.

Enkele weken geleden vroeg Sylvester ons of hij enkele spullen mocht lenen voor zijn spreekbeurt. Natuurlijk mocht dat. En zo ging Sylvester gewapend met deken, verhuisdozen, inpakpapier, tape, folder, meubelkarretje en kleurplaten naar school.
Mocht je denken dat al deze attributen de aandacht van de inhoud moesten afleiden, heb je het volledig mis. Een prima uitgewerkte spreekbeurt (op papier) samen met een PowerPoint Presentatie maakten het geheel tot een prima spreekbeurt. De meester gaf de klas de gelegenheid het cijfer voor Sylvester te bepalen. Ze mochten kiezen uit een 9, een 9½ of een 10. De klas koos massaal voor een 10! En ik denk, een tien met en griffel!

Hieronder geven we een paar punten uit de spreekbeurt van Sylvester weer om een indruk te geven dat die tien niet voor niks is gegeven.

1) De voorbereiding

Als je de verhuizing door een verhuisbedrijf laat doen, laat je eerst een offerte maken. Dat betekent dat je verschillende verhuisbedrijven belt om te vragen wat verhuizen kost. Er komt dan een meneer van het verhuisbedrijf langs, die gaat kijken wat er precies verhuisd moet worden. Daar maakt hij dan een prijs voor. Vaak kies je dan het bedrijf wat het goedkoopst is.
Als je familie en vrienden helpen met verhuizen, moet je deze op tijd vragen, zodat ze die dag vrij kunnen houden.
Je moet ook ruim op tijd beginnen met alles in te pakken. Van het verhuisbedrijf krijg je verschillende soorten dozen. Als je de verhuizing zelf gaat doen, kun je deze dozen ook bij de bouwmarkt kopen.

2) Contact houden

Als je gaat verhuizen krijg je nieuwe buren en leer je andere mensen kennen. Het is belangrijk om contact te houden met je vrienden en familie. Geef daarom je nieuwe adres en telefoonnummer aan je vrienden,familie, school en voetbal door.
Dit doe je door het sturen van een verhuisbericht.
Je kunt zo’n kaartje maken met de computer of kant en klaar in de winkel kopen.
Vergeet ook niet het energiebedrijf en waterleidingbedrijf een berichtje te sturen. Want in het nieuwe huis moet het licht wel kunnen branden en ook water uit de kraan komen.
Dit geldt ook voor de telefoon en de krant, die voortaan op het nieuwe adres bezorgd moet worden.

3) De verhuisdag

De verhuisdag zelf is een hele drukke dag. Alles moet mee naar het nieuwe huis.
Tip: Houdt 1 doos apart met wat drinken en broodjes en andere spullen die je snel nodig hebt. Dan hoef je niet meteen alles uit te pakken om bijvoorbeeld je tandenborstel te vinden.

De verhuizers halen de bedden en kasten uit elkaar. Zo gaan ze makkelijker mee. Andere meubels zoals stoelen en kastjes gaan op een wagentje. Dan hoeven de verhuizers niet te sjouwen. Soms gaan de meubels die boven staan met een liftje naar beneden. Alles gaat in de verhuiswagen. Het huis wordt helemaal leeg gehaald. Vergeet geen afscheid te nemen van het oude huis. Loop door de kamers en door de tuin en denk aan wat je er allemaal hebt meegemaakt. Dan kun je daar nog eens aan terug denken als je in het nieuwe huis woont.