Bedrijf starten in Oostenrijk

Bedrijf starten in Oostenrijk: 3 dingen die je moet weten

4 mei 2023

Oostenrijk is een geweldige plek om te wonen. Denk alleen al aan de prachtige natuur, de oude steden en de schilderachtige dorpjes. Maar het land van besneeuwde Alpen, edelweiss, heerlijke Weense sachertorte en Sisi is ook voor ondernemers heel aantrekkelijk, vanwege alle ondernemingskansen. Wil jij daarom een bedrijf starten in Oostenrijk? Wij vertellen je wat je dan moet weten! 

Waarom een bedrijf in Oostenrijk starten?

Zoals gezegd is Oostenrijk een uitgelezen kans voor een ondernemer om er een bedrijf te starten, want het biedt allerlei zakelijke voordelen. Zo is zowel het financiële klimaat, als de vastgoedmarkt en de politiek er al jarenlang stabiel. Er zijn goede financieringsmogelijkheden en verschillende subsidies aan te vragen en het land is in trek bij toeristen. Ook zijn er goede voorzieningen. Omdat het land, net als Nederland, deel uitmaakt van de Europese Unie gelden er veel dezelfde productie- en exporteisen. Dit maakt het ondernemen voor iemand met een eigen bedrijf vaak weer een stukje makkelijker.

Tegelijk zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden en er moet het een en ander geregeld worden. Dit zijn de drie belangrijkste dingen die je moet weten en doen als je overweegt een onderneming te beginnen in Oostenrijk.

De verschillende ondernemingsvormen

Zoals eigenlijk in ieder land, kent men in Oostenrijk verschillende ondernemingsvormen. Voordat je een bedrijf begint, is het daarom aan te raden je daarin te verdiepen om te bepalen welke vorm het beste past bij jouw ondernemingsplannen- en wensen. De meest voorkomende bedrijfsvormen zijn;

 • Gesellschaft mit beschränkter Haftung – Een GmbH is te vergelijken met een besloten vennootschap zoals Heineken Nederland, Shell, KPN en Ziggo. Een dergelijke onderneming wordt door een of meerdere personen opgericht en er is een startkapitaal van minstens €35.000,- vereist.
 • Aktiengesellschaft – Een AG is te vergelijken met een naamloze vennootschap zoals KLM/Air France en Ajax. Een dergelijke onderneming wordt altijd door minstens twee aandeelhouders opgericht en is heel geschikt wanneer je een groter bedrijf wilt opzetten. Het startkapitaal dat voor deze vorm is vereist, is €70.000,-, dat wordt opgedeeld en verkocht aan aandeelhouders.
 • Offene Handelsgesellschaft – Een OHG is te vergelijken met een vennootschap onder firma, vof. Zoals schoonmaakbedrijven, autobedrijven en klusbedrijven. Een dergelijke onderneming kent weinig wettelijke vereisten; het enige wat je nodig hebt zijn een handelsvergunning en een registratie in het Oostenrijkse handelsregister. Een startkapitaal is niet vereist.
 • Kommanditgesellschaft – Een KG is te vergelijken met een commanditaire vennootschap, dat is een speciaal soort vof en lijkt veel op een OHG,  als het gaat om de wettelijke vereisten voor het oprichten. Er gelden wel andere rechten en plichten wat de partners betreft.
 • Einzelunternehmen – Deze vorm is gelijk aan een eenmanszaak en heeft weinig eisen voor de ondernemer. Je kunt nagenoeg alles zelf bepalen, maar draagt daardoor zelf ook alle verantwoordelijkheid.

Om te bepalen welke vorm het beste bij jouw op te starten bedrijf past, moet je dus eerst een aantal zaken vaststellen. Vraag jezelf bijvoorbeeld van tevoren af wat de omvang van je bedrijf moet worden en of je veel of weinig aansprakelijkheid wilt.

De Oostenrijkse handelsvergunning en registratie zijn verplicht

Als je eenmaal de juiste ondernemingsvorm voor je te starten bedrijf hebt gekozen, moet je een handelsvergunning aanvragen bij de gemeenteraad of regionale overheid. Daarna volgt de registratie in het Oostenrijkse handelsregister, het Firmenbuch. Om dit te kunnen doen moet je al een naam hebben voor je nieuwe onderneming. Ze willen de locatie van je bedrijf weten en je moet in het bezit van een paspoort of een ander certificaat van staatburgerschap zijn. Uiteraard hebben ze een aantal persoonlijke gegevens van je nodig.

Wanneer je beide in je bezit hebt en enkele vergoedingen hebt betaald, bij elkaar opgeteld een kleine €500, is je Oostenrijkse onderneming een feit en kun je aan de slag gaan.

Het gunstige belastingklimaat van Oostenrijk

Belasting betalen over de winst die je met je bedrijft maakt, is vanzelfsprekend niet het leukste om te doen, maar Oostenrijk heeft een gunstig belastingklimaat. Dit is een groot voordeel. Het belastingtarief dat je betaalt is bijvoorbeeld lager dan in Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië. Belastingen als bedrijfs- en vermogensbelasting kent het land niet. Ook geldt er een aantrekkelijke groepsbelasting, die vooral interessant is voor multinationals en buitenlandse bedrijven met dochterondernemingen. Dan zijn er nog verschillende afschrijvingsmogelijkheden die de belastingdruk verlagen.

Kortom: een extra reden om je zakelijke activiteit te verplaatsen naar Oostenrijk of daar een onderneming te starten.

Ook handig om te weten

Nu je van deze drie dingen op de hoogte bent, ben je er klaar voor om je bedrijf op te starten in Oostenrijk. Maar nog even wat extra tips, zodat je optimaal voorbereid bent:

 • Gebruik beleefde aanspreekvormen – In Oostenrijk hecht men veel belang aan titels, omdat hiërarchie belangrijk is. Men spreekt elkaar aan met ‘Herr’, ‘Frau’ of ‘Sie’. Tutoyeren doen ze nagenoeg niet.
 • Verdiep je in de Oostenrijkse cultuur – Hoe meer je de Oostenrijkse cultuur eigen maakt hoe sneller je je thuis zult voelen tussen de mensen die je klanten vormen.
 • Wees punctueel – Oostenrijkers zijn erg punctueel en verwachten van anderen ook punctualiteit; ze hebben graag dat je op tijd bent voor een meeting en een dag van tevoren een afspraak afzeggen is not done.
 • Spreek Duits (of Engels) – Je scoort punten als je het Duits goed vaardig bent. Oostenrijkers communiceren het liefst in deze taal. Met Engels kun je er echter ook uit de voeten, vooral bij internationale bedrijven.
 • Kleed je passend – Zakelijke kleding is een pre op de werkvloer in Oostenrijk. Kies voor een zakelijke ontmoeting als man bij voorkeur een maatpak, al dan niet met stropdas. Als vrouw een mantelpakje of broekpak.
 • Geef geen relatiegeschenken – In Oostenrijk is men niet zo gecharmeerd van relatiegeschenken. Je kunt beter niets meenemen als je een zakelijke ontmoeting hebt, hoe raar dat misschien ook voelt.
 • Hou rekening met de Oostenrijkse mentaliteit – Oostenrijkers zijn van nature nogal terughoudend en hebben graag wat bedenktijd voordat ze met iemand in zee gaan of iets toezeggen. Het is in je voordeel als je dat bij het zakendoen in je achterhoofd houdt. Ze waarderen het wel als je regelmatig contact zoekt om zo een goede relatie op te bouwen.

Wat houdt ondernemen in Oostenrijk nog meer in?

Misschien ben je inmiddels enthousiast geworden en overweeg je een bedrijf te starten in Oostenrijk? Wellicht heb je de knoop al doorgehakt en is het slechts nog een kwestie van tijd, voordat je een onderneming gaat oprichten. Dan is er nog één ding dat erbij komt kijken; de verhuizing vanuit Nederland. Dáár is Mondial Kattenberg Verhuizingen zeer ervaren in. Als Erkende Verhuizer met jarenlange ervaring helpen wij je graag. Zo kun je focussen op het opstarten van je onderneming, terwijl wij helpen met verhuizen naar Oostenrijk. De inboedel wordt zorgeloos verhuist naar de plek waar jouw nieuwe bedrijf mag gaan groeien en floreren.