Landschap in Italië

6 dingen waarvan je wilde dat je ze geweten had voor dat je naar Italië ging verhuizen

6 januari 2022

Emigreren naar het dolce vita in Italië, wie wil dat nou niet! Het is een droom die veel mensen hebben. Maar voordat je van een heerlijk leventje in Italië kunt genieten valt er een heleboel te regelen. Een van de belangrijkste zaken als je gaat verhuizen naar Italië is een goede voorbereiding. Daarom hebben we voor voor jou een handige checklist met dingen die je moet weten voordat je naar Italië verhuist.

 

Verhuizen naar Italië: Checklist

Wanneer je gaat verhuizen naar Italië is de administratie het allerbelangrijkste. Dit zijn de zes punten die je echt moet regelen als je gaat emigreren naar Italië:

1. Codice fiscale

Het allereerste wat je moet doen bij aankomst in Italië is het aanvragen van een codice fiscale. Dit Italiaanse belastingnummer heb je nodig om bijvoorbeeld een bankrekening te openen, als je terechtkomt op de eerste hulp of als je een SIM-kaart voor je telefoon wilt kopen. Je codice fiscale kun je met je paspoort aanvragen bij het plaatselijke belastingkantoor: L’ Agenzia delle Entrate.

2. Schrijf je in bij de gemeente in Italië

Heb je je Italiaanse ‘casa dei sogni’ gevonden? Dan moet je binnen drie maanden na aankomst je inschrijven bij de gemeente. In Italië wordt verschil gemaakt tussen residenza (je officiële verblijfplaats) of domicilio (je staat nog ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en het huis in Italië is je tweede huis).

Wil je je inschrijven als residente, dan heb je een geldig paspoort nodig en een kopie van je (Nederlandse) ziektekostenverzekering die verklaart dat je verzekering nog minstens een jaar geldig is. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je over voldoende middelen beschikt in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Vaak is een autodichiarazione, een eigen verklaring, al voldoende.

In Italië word je pas officieel ingeschreven als de gemeentepolitie heeft gecontroleerd of je inderdaad wel op het opgegeven adres woont. Schrik dus niet als er plots twee mensen in uniform bij je op de stoep staan.

3. Italiaanse bankrekening openen

Een bankrekening openen bij een Italiaanse bank is niet verplicht, maar wel handig. Het is verstandig om van tevoren al wat veldonderzoek te doen naar de banken die er zijn. De kosten van het openen en het hebben van een rekening kunnen heel verschillend zijn. Voor het openen van een conto corrente heb je een geldig ID-document nodig, natuurlijk je onmisbare codice fiscale en een bewijs van residenza.

4. Italiaanse zorgverzekering aanvragen

De overheid biedt via de nationale gezondheidszorg Servizio Sanitario Nazionale (SSN) gratis gezondheidszorg aan voor elke inwoner van Italië. Wanneer je naar Italië bent verhuisd, kom je automatisch in aanmerking voor de gratis publieke zorg wanneer je belasting betaald. Ben je in loondienst, dan wordt dit door je Italiaanse werkgever afgedragen aan de overheid. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je ingeschreven staan bij de Italiaanse Koophandel, de Camera di Commercio, en een partita IVA hebben geopend om recht te hebben gratis gezondheidszorg.

Wanneer je geen recht hebt op openbare ziekenzorg, omdat je een staatspensioen ontvangt van een andere Europees land, kun je gebruik maken van een private gezondheidszorg. Je moet dan een private zorgverzekering hebben.

5. Zorg voor een geldig paspoort

Zorg dat je Nederlandse paspoort minstens nog 6 maanden geldig is bij aankomst. De Italiaanse overheidsinstanties laten soms alleen paspoorten die nog minstens 6 maanden geldig zijn.

6. Leer alvast de grondbeginselen van het Italiaans en de Italiaanse cultuur

Je zou kunnen verhuizen naar Italië zonder een woord Italiaans te spreken, maar het is niet echt aan te raden. In de eerste fase van je nieuwe leven in Italië moet je vaak nog van alles regelen. Je raakt een stuk minder gestrest als je in ieder geval iets begrijpt van wat de mensen je vertellen en vragen. Reken er niet te veel op om je Engels te kunnen gebruiken, veel Italianen zijn het Engels niet machtig. Volg dus alvast een cursus Italiaans bij een bij een taleninstituut bij je in de buurt voordat je gaat emigreren naar Italië. Je kunt je ook vast verdiepen in de italiaanse cultuur , oftwel de gewoontes en gebruiken van Italianen.  Verder is wat basiskennis van de politiek in Italië ook handig. Wat doe je en welke Nederlandse gewoontes kun je beter verborgen houden in Italie?

 

Internationaal verhuisbedrijf Kattenberg helpt jou!

Ga je verhuizen naar Italië? Voor verhuizingen van en naar Italië sturen we onze eigen chauffeurs en verhuizers op pad. Dat is fijn voor de verhuizers, maar ook fijn voor jou! Een bekend gezicht in een vreemd land voelt toch een beetje als thuiskomen. Wil je weten wat Kattenberg als verhuisbedrijf Italië voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.