Italië is een geweldig land om je vakantie door te brengen en net zo’n fijne plek om te wonen. Maar het is ook de place to be voor ondernemers – of je nu overweegt daar een onderneming te starten of op zoek bent naar een plek voor een nieuwe vestiging van je goedlopende bedrijf. Per slot van rekening is het een goede handelspartner van Nederland en het staat bekend om de dynamiek binnen het midden- en kleinbedrijf. Kortom: een gouden kans voor elke startende en doorgewinterde ondernemer.
En in deze blog ontdek je alles wat je wilt weten over het starten van een bedrijf en ondernemen in Italië.
Wat je moet weten voordat je gaat ondernemen in Italië
Als het om ondernemen in Italië gaat, is een goede voorbereiding is het halve werk en dus is je verdiepen in de Italiaanse bedrijfs- en ondernemerscultuur een van de eerste dingen die je moet doen als je van plan bent om in dit mooie land zaken te gaan doen. Dit zijn de belangrijkste dingen om te weten:
- Je voorkomen doet ertoe in Italië, dus het is aan te raden om aandacht te besteden aan je uiterlijk en je met zorg te kleden voor een zakelijke afspraak.
- Italianen houden van formaliteit en gebruiken waar mogelijk een aanspreektitel voor een ander, zelfs als een ander wellicht geen titel heeft, om zo iemand expertise of voornaamheid te benadrukken. Ook gaan besprekingen er vaak formeel aan toe.
- Commentaar en/of kritiek wordt niet gewaardeerd; dus houd eventuele op- en aanmerkingen liever voor jezelf; dat komt een relatie alleen maar ten goede.
- Persoonlijk contact wordt op prijs gesteld, omdat er op die manier vertrouwen gewonnen wordt en er echt een zakelijke relatie ontstaat. Dus investeer in een persoonlijke connectie; dat loont altijd.
- Italiaans is de voertaal en daarnaast Engels en Frans, bij uitzondering Duits. Je goed kunnen uitdrukken in een van deze talen is dus eigenlijk een must.
- Zaken worden het liefst besproken onder het genot van wat te eten en drinken, bij voorkeur tijdens een etentje. En om die reden kun je ook beter geen afspraak plannen net ná de lunch of voor het begin en einde van een werkdag.
- Zakelijke overeenkomsten worden niet altijd zo snel gesloten, omdat Italianen er de voorkeur aan geven om een zakenpartner eerst te leren kennen en wellicht ook de ander af te tasten.
Kattenberg Verhuizingen; dé Italië expert
Als Italië-specialist staan we al jaren garant voor klantgerichtheid, kwaliteit, vakmanschap en authenticiteit. Hoewel er door de jaren heen veel veranderd is, blijft onze missie onveranderd: vertrouwen winnen door topkwaliteit te bieden en unieke, persoonlijke ervaringen mogelijk te maken.
Italiaanse rechtsvormen uitgelegd
Net als in Nederland heb je in Italië verschillende rechtsvormen als het om bedrijven gaat, en wel deze:
- eenmanszaak (ditta individuale) | Bij deze rechtsvorm is er één eigenaar en hij is aansprakelijk voor alles wat met het bedrijf te maken heeft.
- vennootschap onder firma (società in nome collettivo) | Bij deze rechtsvorm zijn er naast de eigenaar minimaal twee partners en samen zijn ze aansprakelijk voor alles wat met het bedrijf te maken heeft.
- besloten vennootschap (società a responsabilità limitata) | Bij deze rechtsvorm zijn er meerdere aandeelhouders, die elk aansprakelijk zijn in verhouding met het bedrag van hun inbreng.
- naamloze vennootschap (società per azioni) | Bij deze rechtsvorm worden er aandelen verhandeld op de beurs.
- commanditaire vennootschap (società in accomandita semplice) | Bij deze rechtsvorm is er sprake van twee soorten partners: commanditaire vennoten (alleen aansprakelijk voor hun inbreng) en beherende vennoten (volledig aansprakelijk).
- freelancen | Hier is geen speciale rechtsvorm voor, maar het is zeker mogelijk om als freelancer in Italië aan de slag te gaan. Je moet je dan wel met een persoonlijk btw-nummer bij de Italiaanse belastingdienst zijn geregistreerd om te kunnen voldoen aan onder meer de fiscale eisen.
Stappenplan voor het oprichten van een bedrijf in Italië
Als je je goed hebt verdiept in de Italiaanse bedrijfscultuur en weet hoe het zit met de Italiaanse rechtsvormen, en je hebt besloten dat je daadwerkelijk wilt gaan ondernemen in Italië, is het tijd voor het oprichten van je eigen bedrijf/nevenvestiging. Hoe dat in zijn werk gaat? Zo:
- bedrijfsnaam kiezen | Een goede naam kiezen is nog zo makkelijk niet, vooral omdat de naam zowel goed moet klinken als het doel en de missie van je bedrijf moet weerspiegelen. En vergeet ook niet de vereisten van het Italiaanse Handelsregister voor bedrijfsnamen te checken.
- rechtsvorm bepalen | Elk bedrijf moet een bepaalde rechtsvorm hebben (zie hiervoor); kies de rechtsvorm die het beste bij jouw bedrijf past.
- wettelijk vertegenwoordiger benoemen | Je als buitenlandse bedrijf in Italië vestigen vereist een wettelijk vertegenwoordiger die als tussenpersoon optreedt tussen jouw onderneming en de Italiaanse autoriteiten.
- fiscale code (codice fiscale) aanvragen | Elk bedrijf – en iedere aandeelhouder en wettelijk vertegenwoordiger apart – moet bij de Italiaanse belastingdienst een fiscale code aanvragen; die is nodig voor zakelijke transacties.
- registreren bij Italiaanse Handelsregister (Registro delle Imprese) | Het Italiaanse Handelsregister, vergelijkbaar met de Kamer van Koophandel in Nederland, is het centrale register voor bedrijfsinformatie. Daar kun je de formulieren die je moet invullen voor het starten van een bedrijf indienen, samen met de documentatie die vereist is.
- btw-nummer (partita IVA) aanvragen |Een btw-nummer is verplicht voor elk buitenlands bedrijf dat activiteiten onderneemt waarvoor het in Italië btw-plichtig is.
- inschrijven voor sociale zekerheid (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale) | Bij het starten van een bedrijf is een inschrijving bij de INPS ook een must, want je moet ervoor zorgen dat je sociale zekerheid in orde is.
- bankrekening openen voor zakelijke doeleinden | Elk bedrijf heeft een zakelijke rekening nodig en die kun je openen bij de (plaatselijke) bank en daarvoor heb je nodig: identificatiedocumenten, bewijs van bedrijfsregistratie, de fiscale code en bewijs van adres.
- vergunningen en licenties aanvragen (sectorafhankelijk) | Soms is er voor een bepaalde bedrijfsactiviteit een specifieke vergunning of licentie nodig. Het is goed om daar onderzoek naar te doen en die zo nodig te verkrijgen.
- registreren bij de Italiaanse belastingdienst | Als je bedrijf is geregistreerd, ben je ook belastingplichtig – denk aan het betalen van de vennootschapsbelasting (Imposta sul Reddito delle Società) en de btw (IVA) – en zodoende moet je je bij de belastingdienst registreren. (Zie hieronder.
Binnenkort (misschien) verhuizen naar Italië? Spannend!
Gelukkig is verhuizen met Kattenberg een fluitje van een cent.
Belastingen voor ondernemers en boekhouding in Italië
Als ondernemer ben je ook in Italië verplicht tot het betalen van belasting, sociale zekerheidsbijdragen en je moet uiteraard een boekhouding bijhouden, waarbij je ervoor kunt kiezen om samen te werken met een Italiaanse accountant (commercialista). Met deze belastingen en sociale zekerheidsbijdragen krijgt elke ondernemer te maken:
- inkomstenbelasting (IRPEF) | Deze belasting betaal je over je inkomsten. Het belastingstelsel is progressief, wat erop neerkomt dat de armeren in verhouding minder betalen dan de rijke mensen, en bestaat uit verschillende schijven, variërend van 23% tot 43%. Zie voor een schema hier.
- vennootschapsbelasting (IRES) | Deze belasting van 24%, die op basis van jaarrekeningen wordt berekend, geldt voor Italiaanse vennootschappen en de zogenaamde niet-ingezeten ondernemingen. Ze gaat eigenlijk altijd samen met de IRAP, een regionale belasting op productieve activiteiten.
- btw (IVA) | Deze belasting voor de meeste producten en diensten is met 22% ietsje hoger dan in Nederland, maar net als hier kennen ze in Italië ook lagere tarieven voor bepaalde goederen of diensten. Op basisvoorzieningen als water, gas en elektriciteit wordt bijvoorbeeld slechts 10% geheven, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. En voor onder meer voedingsmiddelen, medicijnen, boeken, kranten en sociale voorzieningen geldt een tarief van 4%.
- sociale zekerheidsbijdragen (INPS) | Elke ondernemer is verplicht zichzelf (en zijn werknemers) aan te melden bij de INPS om zich verzekerd te weten van sociale zekerheid.
Werknemers aannemen in Italië
Als ondernemer kun je een of meerdere Italiaanse werknemers aannemen, maar er is wel een aantal dingen dat daarbij om de hoek komt kijken:
- arbeidscontracten | In Italië gelden er strikte regels als het om arbeidscontracten gaat en er zijn diverse soorten – contracten voor onbepaalde tijd, contracten voor bepaalde tijd, deeltijdcontracten en leercontracten. De eerstgenoemde komen het vaakst voor en garanderen werknemers van veel bescherming, zoals recht op ontslagvergoeding en opzegtermijnen.
- werkgeversverplichtingen | Als werkgever (en ook als werknemer) ben je in Italië verplicht tot het betalen van socialezekerheidsbijdragen (INPS), die pensioenen, werkloosheidsverzekering, ziektekostenverzekering en andere sociale voorzieningen dekken. Het te betalen bedrag is afhankelijk van verschillende aspecten, waaronder de sector, de ervaring van de werknemer en het contracttype.
- arbeidsrecht | Italië kent geen nationaal uniform arbeidsrecht, dat varieert per sector. Maar de arbeidsmarkt is wel gebonden aan een arbeidswetgeving die werknemers goede arbeidsvoorwaarden en een goede sociale, inkomens- en arbeidsbescherming biedt. Daardoor vereist het in dienst nemen van personeel zowel een investering als dat het een hele verantwoordelijkheid is.
- collectieve arbeidsovereenkomsten | Italië kent geen wettelijk minimumloon omdat doorgaans iedere sector zijn eigen minimumloon voor elk contractueel niveau in de relevante nationale collectieve arbeidsovereenkomsten bepaalt.
- freelancers of uitzendkrachten | Als je op zoekt bent naar een flexibele personeelsregeling, kun je terecht bij een uitzendbureau of je benadert een freelancer. Verdiep je dan wel eerst in de regelgeving die daaraan verbonden is.
Verhuizen naar Italië met Kattenberg Verhuizingen
Heb je besloten om te gaan ondernemen in Italië en wil je er ook naartoe verhuizen – met (een deel van) je bedrijf of om daar te gaan wonen – dan moet je bij Kattenberg Verhuizingen zijn. Als ervaringsdeskundige op het gebied verhuizingen naar Italië van zijn wij als de beste in staat om te helpen met alles wat daarbij komt kijken.
Wil je meer informatie of weten wat dat kost? Neem dan contact met ons op en/of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.
PS Wil je weten wat er ook allemaal komt kijken bij ondernemen in Oostenrijk? Bekijk onze andere blog waarin we uitgebreid vertellen wat er komt kijken bij het ondernemen in Oostenrijk.