Vergezicht met bos en meer op achtegrond Italie

Een huis kopen in Italië: wat zijn de regels en waar moet ik op letten?

1 maart 2022

De knoop is doorgehakt. De zoektocht gaat beginnen: een huis kopen in Italië. Hier komt veel bij kijken en het vraagt enige voorbereiding. Wij zetten daarom graag alles voor je op een rijtje. 

Wat komt er kijken bij het kopen van een huis in Italië?

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis in Italië. Naast het te koop zetten van de huidige woning, moet het huis in Italië gekocht worden. Hierbij is het van belang om een aantal zaken goed te organiseren. Zo moet het budget duidelijk zijn en zijn er nog bepaalde documenten nodig. Maar ook is het belangrijk om te weten waar je droomhuis aan moet voldoen. Denk aan nieuwbouw of een bestaande woning. In een dorpje aan de kust of in de stad. Italië heeft veel te bieden, de mogelijkheden zijn eindeloos.  

En hoe koop ik dan een huis in Italië?

Wanneer de omgeving bekend is, dan kan het zoeken beginnen. Hierbij is het van belang om in gedachten te houden dat de prijzen per regio behoorlijk kunnen verschillen. Een huis met een schitterend uitzicht zal duurder zijn dan een huis die dat niet heeft. Daarnaast is het vaak van belang om het huidige huis in Nederland te verkopen. De financiën moeten goed geregeld zijn. Er zijn verschillende manieren waarop een huis in Italië gefinancierd kan worden. Een hypotheek op een huis in Italië krijgen is niet makkelijk en vaak een langdurig proces. Daarom wordt er vaak gekozen om de overwaarde van de verkoop van het huis in Nederland te benutten. Mocht dat geen optie zijn, dan kan je de hypotheek aanvragen in Italië. Wel goed om te weten is dat dit zich beperkt tot 60% van de koopprijs. De overige kosten dienen zelf ingebracht te worden. 

Wanneer de financiële kwesties rond zijn komt het bezoeken van huizen in Italië aan de orde. Goed om te weten is dat de makelaars in Italië anders werken dan wij in Nederland gewend zijn. Zij zijn namelijk een bemiddelaar tussen de koper en de verkoper. Dit maakt dat zij door beide partijen worden betaald. Bij het in zee gaan met een makelaar is het verstandig om te kijken of deze daadwerkelijk bevoegd is. In Italië ben je namelijk alleen courtage verschuldigd aan een bevoegde makelaar. Er is sprake van een aantal bureaus die deze bevoegdheid niet kennen. Dit kan geverifieerd worden door simpelweg te vragen naar een inschrijvingsnummer. 

Als de keuze is gevallen op een regio in Italië, dan start de koopprocedure. De bezichtigingen vinden plaats. In Italië is het gebruikelijk om het huis bij meerdere makelaars in de verkoop aan te bieden. Dit maakt dat de makelaar vaak niet beschikt over de sleutel van het huis. Een bezichtiging met een makelaar is dan ook niet vrijblijvend. Wanneer je overgaat naar de koop van het huis, ben je automatisch courtage aan deze makelaar verschuldigd. Dit bedraagt ongeveer 3% van de aankoopprijs. Tijdens de bezichtiging is het vanzelfsprekend om alles grondig te beoordelen. Het kopen van een huis in Italië doe je nou eenmaal niet dagelijks. 

Heb je het droomhuis gevonden? Goed nieuws! Het bod kan gedaan worden. Hiervoor is het allereerst belangrijk om in bezit te zijn van een ‘codice fiscale’. Oftewel een Italiaans belastingnummer. Zonder de codice fiscale kan de koop van het huis niet doorgaan. Het bod wordt middels een schriftelijk voorstel gedaan: de ‘Proposta d’Acquisto’. De verkopende partij heeft zeven tot tien dagen de tijd om het document te ondertekenen als zij akkoord gaan. Vervolgens wordt de voorlopige koopovereenkomst, ‘il compromesso of contratto preliminare’, ondertekend. Hier komt een aanbetaling van ongeveer 10% van de aankoopprijs bij kijken. Dit is ook het moment waarop de courtage aan de makelaar betaald dient te worden. Tot slot wordt de akte bij de notaris getekend. Eén van zijn taken is het controleren of er geen hypotheek op het huis is ingeschreven. Bij het tekenen van deze zogenaamde rogito is het belangrijk dat je uitstekend Italiaans spreekt. Zo niet, wordt een beëdigd tolk uitgenodigd.

Zijn er extra kosten bij de aankoop van een huis in Italië?

Bij zo’n ingrijpende beslissing wil je absoluut niet voor verrassingen komen te staan. Eventuele extra kosten kunnen zich altijd voor doen. Het is daarom een goede tip om 10% van de kosten toe te voegen aan de totale prijs. Hiermee ben je gedekt voor eventuele belastingen. Denk aan een registratiebelasting of een kadastrale belasting. Om een goede inschatting te maken van de komende kosten is het mogelijk om een belastingrapport aan te vragen. 

Overige tips voor het kopen van een Italiaans huis

  • Het bezichtigen van een huis in Italië kan het beste gedaan worden in een seizoen wat niet zo uitnodigend is. Mooi weer, vakantieperiodes en feestdagen creëren een vertekend beeld.
  • De bezichtiging van een huis is in Italië wordt anders georganiseerd dan in Nederland. Houd er rekening mee dat het een rommel kan zijn. Hier moet je doorheen kunnen kijken.
  • Houd rekening met het agrarisch voorrangsrecht. In Italië geldt dat aangrenzende agrariërs recht hebben op een aangrenzend perceel als deze in de verkoop staat. Zij dienen geïnformeerd te worden over de verkoop en kunnen tot dertig dagen dit perceel kopen voor dezelfde voorwaarden. Mocht je de buren niet informeren over de verkoop kan dit tot één jaar teruggedraaid worden.
  • Er worden in Italië subsidies uitgekeerd voor het verduurzamen van het huis. Isoleren wordt bijvoorbeeld al voor 110% vergoed. Dit heeft ook een keerzijde. Veel Italianen besluiten nu te verbouwen. Dit maakt dat aannemers en timmermannen een schaarste zijn. 

Meer weten? 

Een huis in Italië gevonden en opzoek naar een verhuisbedrijf Italië die de verhuizing kan verzorgen? Mondial Kattenberg Verhuizingen is gespecialiseerd in verhuizen naar Italië. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.