Verhuiswagen in italiaans landschap

Nederlandse gewoontes in Italië die je beter kunt verbergen

5 april 2022

De kringverjaardag en klagen over het weer. Je herkent het wel. Typisch Nederlands. Net als het sturen van een tikkie na een etentje. We splitsen natuurlijk wel de rekening. Het zijn rare gewoontes die voor ons Nederlanders heel normaal zijn geworden. Maar dit wil niet zeggen dat deze in het buitenland net zo worden gewaardeerd. In Italië zijn er namelijk andere gewoontes heel gebruikelijk. In dit artikel lees je welke gewoontes je in Italië beter kunt verbergen.

De gebruikelijke Nederlandse gewoontes die niet geaccepteerd worden in Italië

Het Nederlandse volk kent veel verschillende gewoontes. Zo zijn wij in Nederland heel stipt. Een afspraak om 4 uur? Dan zijn wij het liefst om 10 voor 4 aanwezig. Wij kunnen dan ook nog wel eens mopperen als iemand te laat komt. Dit laatste wordt niet geaccepteerd in Italië. De Italianen vinden het namelijk geen enkel probleem als je te laat komt. Dit heeft te maken met het rustige alledaagse leven. Je zult zien dat veel winkels om 12.30 uur sluiten tot ongeveer 16.00 uur. In deze tijd komen de Italianen namelijk met familie en vrienden bij elkaar om te lunchen. Er wordt genoten van het gezelschap en goed eten. Doordat zij lang tafelen is het niet gebruikelijk om vroeg te dineren. Wanneer je in Italië om 18.00 uur naar een restaurant gaat om te dineren zal het dan ook nog enorm rustig zijn. De laatste gewoonte die absoluut niet wordt geaccepteerd is het aanraken van groente en fruit op de markt. In Nederland pakken de mensen de etenswaren op om te voelen hoe rijp deze zijn. In Italië kun je beter vragen aan de koopman hoe dit zit. Bij de marktkraam zullen tasjes en handschoenen liggen. Er wordt van je verwacht deze te gebruiken bij het pakken van de groente en het fruit. Goed om te weten is dat even snel naar de markt gaan geen optie is. Dit is namelijk één van de plekken waar het Italiaanse sociale leven bruist!

Welke gewoontes zijn gebruikelijk in Italië?

In Italië zijn er een aantal gewoontes heel gebruikelijk. Denk bijvoorbeeld aan het genieten van een kop koffie. Het is gebruikelijk dat er op vaste momenten koffie wordt gedronken. Zo beginnen de Italianen de dag met een cappuccino. Na het einde van de ochtend zal je niemand koffie met melk zien drinken. De echte Italiaan drinkt dan voornamelijk koffie of espresso. Daarnaast is het ook niet gebruikelijk om voor het diner koffie te drinken. Dit gebeurt alleen nadien.

De Italianen hebben vaak ook een goed sociaal leven. Openbare ruimtes dienen als een plek om samen te komen. De markt is de locatie om bij te kletsen met vrienden en familie. Ook wordt er uitgebreid geluncht en gedineerd. Naast vrienden en kennissen is familie heel belangrijk. In Italië is het dan ook gebruikelijk dat je lang thuis woont, zelfs met meerdere generaties. In tegenstelling tot het Italiaanse sociale leven is de Nederlander meer in zich zelf gekeerd. De jonge Nederlander gaat eerder uit huis en op zichzelf wonen.

Tot slot gelden er andere regels in het verkeer. De typische Italiaanse weggebruiker is brutaal. De verkeersregels worden niet in acht gehouden. Ook is parkeren een uitdaging. Het is belangrijk dat je goed kijkt of je ergens mag parkeren. Zo mag je in bepaalde zones vrij parkeren, maar zijn er ook zones waarbij je enkel betaald mag parkeren. In de steden gelden ook andere regels. Zo kan er aangegeven staan dat je rond sommige tijden de stad niet in mag met de auto. Dit in verband met het terugdringen van de luchtvervuiling.

Wanneer heb je met deze cultuurverschillen te maken?

Deze cultuurverschillen zul je zeker tegenkomen als je besloten hebt te verhuizen naar Italië. Een ‘buongiorno’ is bij een begroeting zeker op zijn plaats. De Italianen vinden een goede eerste indruk heel belangrijk. Zij hebben het sociale leven namelijk hoog in het vaandel staan. Het is dan ook van belang om de vriendelijkheid te beantwoorden met een begroeting. Dit laat een goede indruk achter en zal de eerste stap in de richting van een goed gesprek zijn. Een ander groot verschil is het tempo van het dagelijks leven. In Nederland zijn wij gewend dat alles met een snel tempo gebeurt. In Italië is dit heel anders. Wellicht dat het proces van het kopen van een woning en de zaken die hierbij komen kijken daarom ook langzamer gaan dan je gewend bent.

Hoe kan internationaal verhuisbedrijf Mondial Kattenberg hierbij van dienst zijn?

Ben jij dol op de Italiaanse gewoontes en heb je besloten om te verhuizen naar Italië? Door onze jarenlange ervaring in verhuizingen van- en naar Italië weten onze chauffeurs en verhuizers al het fijne van de Italiaanse gewoontes. Wil je weten wat Mondial Kattenberg Verhuizingen als verhuisbedrijf Italië voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.