Sneeuwval Oostenrijk

Extreme sneeuwval en veilig wonen in Oostenrijk: hoe bereid je jezelf en je huis hier op voor?

6 januari 2022

Ben jij de trotse bezitter van een huis in Oostenrijkse Alpen? Dan is het verstandig om jezelf en je huis winterklaar te maken. Naast dat de temperatuur flink onder het vriespunt kan dalen, kan er behoorlijk wat sneeuw vallen in het Alpenland. Dit kan soms tot gevaarlijke situaties leiden. 

Voorbereiden op extreme sneeuwval in Oostenrijk

Sneeuw in Oostenrijk levert vaak mooie plaatjes op van een sprookjesachtig winterlandschap en veel wintersportplezier. Maar extreme sneeuwval kan tot problemen leiden. Daarom is het goed om de onderstaande dingen in huis te hebben mocht je onverwacht ingesneeuwd raken en de deur van je Oostenrijkse chalet niet meer uit kunnen.

1. Warmte en licht
Stroomstoringen komen vaak voor bij extreme sneeuwval en kou, omdat ijs en sneeuw zich op elektriciteitskabels opbouwen. Daarom is het verstandig om kaarsen, een zaklamp en batterijen in huis te hebben voor licht. Heb je een open haard in huis, dan is dit een uitstekende manier om je huis te verwarmen. Ook een gasfornuis kan tijdelijk als noodverwarming dienen. Heb je dit niet? Dan is het verstandig om een petroleumkachel aan te schaffen of te investeren in een aggregaat die je huis weer kan voorzien van stroom en warmte. Let er wel op dat je voldoende blijft ventileren tijdens het gebruik van een open haard of de petroleum kachel in verband met het gevaar voor een koolmonoxidevergiftiging.

2. Voedsel en water
Ben je voorzien van warmte en noodverlichting? Zorg er nu voor dat je voldoende water en voedsel in huis hebt. In Oostenrijk kun je het water uit de kraan drinken, maar door extreme kou kunnen je waterleidingen bevriezen en zelfs knappen. Daarom is het verstandig om ook flessenwater in huis te hebben. Wat voedsel betreft, zorg voor niet-bederfelijke levensmiddelen, zoals ingeblikte groenten, soep, tonijn, ham, pindakaas en crackers. Leg ook wat brood in de vriezer.

3. Communicatie en een EHBO-kit
Een ander ding waar je naar moet kijken, is communicatie. De meeste telefoons hebben stroom nodig, maar wat als je batterij van je mobieltje leeg is? Een opgeladen powerbank of een autolader voor een mobiele telefoon is een must. Overweeg ook om een vaste telefoon te installeren die geen andere stroom nodig heeft dan wat er via de telefoonlijn binnenkomt. Een op batterijen werkende radio is handig om nieuws en het weer te volgen als er een stroomstoring is. Een goed gevulde EHBO-kit is altijd een noodzaak om in huis te hebben.

4. Zorg ook voor je geestelijke gezondheid
Als je echt ingesneeuwd bent kun je nergens heen. Bij een stroomstoring kun je geen tv kijken en de batterij van je laptop is een kostbaar goed. Wees voorbereid met boeken, puzzels, kaartspellen, bordspellen en andere dingen waar mensen zich bezig hielden voordat ze elektrische apparaten hadden. Weet je bijvoorbeeld wie bekende Oostenrijkse atleten zijn?

Wanneer wordt extreme sneeuwval in Oostenrijk gevaarlijk voor je huis?

Extreem veel sneeuw op het dak van je huis kan leiden tot instorting. Als een huis goed gebouwd is dan moet dit 700 tot 900 kilo per m2 kunnen dragen. Houd je dak goed in de gaten en probeer deze zoveel mogelijk te ontlasten door je dak sneeuwvrij te maken. Ben je zelf niet in Oostenrijk? Zorg er dan voor dat iemand je dak in de gaten houdt en zo nodig je dak sneeuwvrij maakt.

In de Oostenrijkse bergen kan een mooi sneeuwlandschap ineens veranderen in een levensgevaarlijk gebied door extreme sneeuwval. Lawines liggen op de loer. Vaak worden risicogebieden goed in de gaten gehouden door de lokale overheid. Die zullen verschillende voorzorgsmaatregelen treffen wanneer de dreiging heel groot is. Staat jouw huis in zo’n gebied? Wees dan voorbereid dat je je huis plotseling moet verlaten. Het is dan verstandig om een noodpakket met voedsel, drinkwater, medicijnen en dekentjes klaar te hebben liggen.

Zie je het nog zitten om te verhuizen naar Oostenrijk?

Gelukkig komt extreme sneeuwval niet heel vaak voor in Oostenrijk. Wil jij nog steeds verhuizen naar jouw droomhuis in bergen van Oostenrijk of een onderneming starten in Oostenrijk? Neem dan contact met ons op. Kattenberg Verhuizingen zorgt ervoor dat jouw spullen veilig aankomen.