Afbeelding van een straat in Cremona, Lombardije in Italië in het donker met verlichte Italiaanse woorden.

Feestdagen in Italiē

6 november 2024

Feestdagen, elk land heeft ze – Italië ook. Maar hoeveel zijn het er? Welke feestdagen vieren de Italianen precies? En wanneer dan? Dat is handig om te weten, mocht je binnenkort naar Italië gaan en natuurlijk helemaal als je overweegt om naar dit mooie land te verhuizen. Daarom zetten wij alle officiële feestdagen graag voor je op een rijtje.

Nationale Italiaanse feestdagen

Veel van de Italiaanse nationale feestdagen komen je ongetwijfeld bekend voor, omdat ze er hier in Nederland ook zijn, zij het soms op een andere dag. Zo vieren Italianen, net als wij, onder meer Bevrijdingsdag, Pasen en Kerst. Daarnaast heb je echter nog enkele andere typische Italiaanse feestdagen die we hier niet kennen; in Italië hebben ze ook méér feestdagen dan in Nederland. De meeste daarvan hebben een link met het geloof, maar er is eveneens een aantal algemene.

Dit zijn alle nationale feestdagen:

  • 1 januari – Capodanno (Nieuwjaar)
    De eerste de beste feestdag van het jaar in Italië is Nieuwjaar. Dat vieren de Italianen, evenals wij, met vuurwerk en op veel plekken worden feesten gehouden. Maar ze doen daar niet aan oliebollen en appelflappen; typische zoetigheden die de Italianen op nieuwjaarsdag eten zijn bijvoorbeeld Panettone, Pandoro en Strufoli.
  • 6 januari – Befana/Epifani (Driekoningen)
    De volgende feestdag laat niet lang op zich wachten, want een paar dagen later wordt in Italië Driekoningen gevierd. Op deze van oorsprong christelijke feestdag wordt herdacht dat drie koningen de pasgeboren Jezus bezochten in Bethlehem. Maar in de praktijk is dit vooral een kinderfeest, aangezien kinderen op deze dag cadeautjes krijgen, zogenaamd van La Befana, een figuur uit de Italiaanse folklore.
  • Maart/april – Pasqua (Pasen)
    Ook in Italië kennen ze het paasfeest en de belangrijkste traditie is misschien wel depaasmis die altijd in Rome wordt gehouden. Daarnaast doen Italianen eveneens aan paaseieren, al zijn die niet helemaal te vergelijken met de Nederlandse variant. Italiaanse paaseieren zijn groter en bevatten steevast een cadeautje. Verder gaan Italianen er tijdens deze twee vrije dagen graag op uit. Bijvoorbeeld voor een uitstapjes naar een museum, of om gezellig te picknicken.

Binnenkort (misschien) verhuizen naar Italië? Spannend!

Gelukkig is verhuizen met Kattenberg een fluitje van een cent.

  • 25 april – Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag)
    Bevrijdingsdag wordt, anders dan in Nederland, ieder jaar op 25 april gehouden. Dat is de dag waarop Italië in 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetters en Mussolini’s fascistische regering viel. Hoe ze dat vieren? Met herdenkingsbijeenkomsten, inclusief kransleggingen, parades en officiële ceremonies. Feesten. Optochten. Concerten. Lezingen. Tentoonstellingen. Alles om de strijd voor de vrijheid te blijven herinneren en dankbaar te zijn voor de huidige vrijheid.
  • 1 mei – Festa del Lavoro (Dag van de Arbeid)
    Bij ons is het geen officiële feestdag, in Italië wel – de Dag van de arbeid. Elk jaar op 1 mei wordt er stilgestaan bij de vroegere strijd voor betere arbeidsrechten en vaak heeft de dag een politiek tintje. Zo houden heel wat politieke partijen en vakbonden demonstraties. Maar het is en blijft een feestdag en daarom worden er ook overal festiviteiten georganiseerd.
  • 2 juni – Festa della Repubblica (Dag van de Republiek)
    Op 2 juni zie je overal de nationale driekleur wapperen en klinkt het Italiaanse volkslied veelvuldig, want dit is de nationale feestdag van Italië. Dan vieren de Italianen dat het land in 1946 van een koninkrijk veranderde in een republiek. Dat doen ze met onder meer een vliegshow waarbij de lucht groen-wit-rood kleurt en een militaire parade over de Via dei Fori Imperiali in Rome. Maar ook in de rest van Italië zijn overal festiviteiten te vinden.
Historische monumenten Italië #hexa

Kattenberg Verhuizingen; dé Italië expert

Als Italië-specialist staan we al jaren garant voor klantgerichtheid, kwaliteit, vakmanschap en authenticiteit. Hoewel er door de jaren heen veel veranderd is, blijft onze missie onveranderd: vertrouwen winnen door topkwaliteit te bieden en unieke, persoonlijke ervaringen mogelijk te maken.

  • 15 augustus – Ferragosto (Maria Hemelvaart)
    Op deze dag, als wordt herdacht dat de heilige Maria in de hemel werd opgenomen, is het groot feest in Italië. ’s Middags is er altijd een mis, vaak met aansluitend een optocht met een Mariabeeld om Maria te eren. En verder kun je geen stad of dorp bezoeken zonder in de feestelijkheden terecht te komen, want overal worden kleinschalige feesten georganiseerd, compleet met heerlijk Italiaans eten. En als je daar niet van houdt, dan is de dag perfect om er als gezin of met vrienden op uit te trekken voor iets gezelligs.
  • 1 november – Ognissanti (Allerheiligen)
    Deze feestdag ter ere van alle heiligen van de katholieke kerk is er bij uitstek een om met familie te vieren door samen naar de mis, die altijd op deze dag wordt gehouden, te gaan en daarna met elkaar te lunchen. Bijvoorbeeld met zoete lekkernijen Schiaccia dei Santi en Pane dei Santi, of Ossa dei morti. Om daarna naar het kerkhof te gaan om gezamenlijk te bidden voor de gestorvenen.
Stad in Italië #hexa
  • 8 december – Immacolata Concezione (Maria Onbevlekte Ontvangenis)
    Nog zo’n katholieke feestdag vindt plaats op 8 december, als er wordt stilgestaan bij de onbevlekte ontvangenis van Maria, waaruit Jezus werd geboren. En het leuke aan
    deze dag is dat elke stad zijn eigen invulling aan dit feest geeft – er zijn ceremonies, processies en vreugdevuren – en er zijn altijd volop traditionele, streekgebonden
    lekkernijen om van te smullen.
  • 25 en 26 december – Natale en Santo Stefano (Eerste Kerstdag)
    Met Kerst, het belangrijkste feest in Italië, pakken de Italianen groot uit. Al weken voor de kerstdagen wordt ieder Italiaans stadje en dorpje versierd met lichtjes, kerstbomen en kerststalletjes. En als het dan zover is, wordt het feest in familiekring gevierd – met veel cadeautjes, die traditiegetrouw onder de kerstboom gelegd worden, en minstens net zo veel lekker eten, waarbij het per regio verschilt wat de traditionele gerechten zijn. Maar dat er Torrone op tafel komt is eigenlijk een vast gegeven.
  • 31 december –San Silvestro (Oudjaar)
    Oudjaarsdag is niet een heel bijzondere feestdag in Italië, maar er zijn wel enkele typische traditionele gebruiken. Zo dragen vrijwel alle Italianen die dag iets roods – en saillant detail: dat is vaak het ondergoed. Ook moet je er niet raar van staan te kijken als er dingen uit het raam gegooid worden, wat symbool staat voor het ruimte maken voor het nieuws dat het volgende jaar zal brengen. En iemand kussen onder de maretak op oudjaarsdag brengt liefde in het nieuwe jaar.

Lokale Italiaanse feestdagen

Naast al deze nationale feestdagen kent Italië ook nog een heel aantal lokale. Het gros van de dorpen en steden heeft bijvoorbeeld zijn eigen feestdag en bepaalde regio’s, zoals Sardinië, ook. Vaak gaan die gepaard allerhande festiviteiten, optochten, concerten en veel lekker eten.

Om je een idee te geven, dit zijn een paar lokale feestdagen:

  • 21 april – Natale di Roma (Rome): Parades voor stichtingsdag Rome.
  • 25 april – San Marco (Venetië): Processies voor beschermheilige Venetië.
  • 28 april – Sa Die de Sa Sardigna (Sardinië): Viering Sardijnse onafhankelijkheid.
  • 24 juni – San Giovanni Battista (Florence, Genua en Turijn): Festiviteiten voor Johannes de Doper.
  • 29 juni – Santi Pietro e Paolo (Rome): Viering van Rome’s beschermheiligen.
  • 2 juli – Palio di Provenzano (Siena): Paardenrace ter ere van Madonna di Provenzano.
  • 15 juli – Santa Rosalia (Palermo): Processies voor beschermheilige Palermo.
  • 16 augustus – Palio dell’ Assunta (Siena): Paardenrace ter ere van Maria Hemelvaart.
  • 19 september – San Gennaro (Napels): Bloedwonder en viering beschermheilige.
  • 4 oktober – San Petronio (Bologna): Processie voor beschermheilige Bologna.
  • 30 oktober – San Saturnio (Cagliari): Feest voor beschermheilige Cagliari.
  • 3 november – San Giusto (Trieste): Viering voor beschermheilige Triëst.
  • 6 december – San Nicola (Bari): Sint-Nicolaasfeest voor kinderen.
  • 7 december – Sant’Ambrogio (Milaan): Start operaseizoen, viering beschermheilige.

Verhuis met Kattenberg naar Italië

Als jij jezelf deze feestdagen wel ziet vieren, is het tijd om naar Italië te verhuizen en als Italië-specialist op het gebied van verhuizingen naar dit mooie Zuid-Europese land kan Kattenberg Verhuizingen jou daar als de beste mee helpen. En je bent bij ons niet alleen aan het juiste adres om je spullen van Nederland naar Italië te brengen, dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we je ook helpen met tal van andere dingen die bij een verhuizing naar Italië om de hoek komen kijken. Zo vertellen we je graag wat je allemaal moet regelen, wat belangrijk is om te weten en waar je aan moet denken. Maar ook op de dag van de verhuizing zelf zijn er allerlei services waarvan je gebruik kunt maken, zoals het in- en uitpakken van je spullen door onze verhuizers, het (de)monteren van meubels en apparaten, ophangen van lampen, e.d. Informeer gerust naar de mogelijkheden. Klinkt dat goed en wil je meer weten, zoals welk kostenplaatje er aan dit alles hangt? Vraag vrijblijvend een offerte aan en of neem contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Laat hieronder uw gegevens achter

Contactgegevens

Thank you

Your details have been received and we will contact you within 1 working day