Zeg ‘Italiaanse politiek’ en je denkt onmiddelijk aan iemand als Silvio Berlusconi, een van de kleurrijkste premiers die de Italiaanse politieke geschiedenis kent. Of mogelijk aan Georgia Meloni, de eerste vrouwelijke premier van het Zuid-Europese land. Uiteraard omvat de Italiaanse politiek veel meer dan deze twee markante figuren alleen. Maar wat dan precies? Hoe steekt de politiek van Italië precies in elkaar? Wij hebben het belangrijkste voor je op een rij gezet. De Italiaanse politiek in een notendop.
De Italiaanse politiek kennen is een must als je naar Italië gaat verhuizen of dat overweegt. Net als dat het handig is om ervan op de hoogte te zijn waar je op moet letten bij het kopen van een huis, van welke Nederlandse gewoontes Italianen niet gecharmeerd zijn, wat je moet doen als je naar Italië verhuist en wat de mooiste plekjes van Italië zijn. Als je weet hoe de politiek van Italië is ingericht, is je integratie namelijk al half geslaagd en zul je daar alleen maar profijt van ondervinden.
Zo steekt de Italiaanse politiek in elkaar
Italië is een democratie, met een president als staatshoofd, dat de vorm heeft van een parlementaire republiek. Net als Nederland kent het land een tweekamerstelsel. Deze bestaat uit de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat, waarvan de leden elke vijf jaar doormiddel van verziekingen worden gekozen.
In Italië geldt er een scheiding van machten. Dit houdt in dat er sprake is van een wetgevende macht, het opstellen van wetten, daar is het parlement verantwoordelijk voor. De uitvoerende macht, het bestuur van het land volgens de geldende wetten, wordt uitgevoerd door de regering. Zij worden gevormd door de ministers en de minsterraad met aan het hoofd de premier van Italië. Tot slot is er een rechterlijke macht, de controle van die uitvoering, die ligt bij onafhankelijke rechters.
De geschiedenis van de Italiaanse politiek
Italië is niet altijd de republiek geweest zoals wij die nu kennen, officieel pas sinds 1948. Daarvoor was het een monarchie, maar omdat de koning tijdens de Tweede Wereldoorlog Mussolini had gesteund en ervandoor ging toen het hem heet onder de voeten werd, stemden de Italianen er na de oorlog voor om hem af te zetten. Italië werd uitgeroepen tot een republiek.
Jarenlang waren het voornamelijk drie politieke partijen die de dienst uitmaakten binnen de politiek: de communistische Partito Comunista Italiano (PCI), de Christendemocratische Democrazia Cristiana (DC) en de sociaaldemocratische Partito Socialista Italiano (PSI). Erg stabiel was de politiek niet te noemen. Steeds weer viel de regering, meestal vanwege een of ander schandaal, met als gevolg dat er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven en er een nieuwe regering moest worden gevormd.
Begin jaren negentig besloot men dat het zo niet langer kon. Er moest een ander kiesstelsel komen en dat vormde het begin van de zogenaamde ”Tweede Republiek”. Deze hervorming leidde ertoe dat de belangrijkste partijen tot dat moment verdwenen en er nieuwe partijen opkwamen. Sindsdien bestaat de politiek min of meer uit twee blokken. Een centrumlinks en centrumrechts blok, die worden gevormd door verschillende partijen.
Onder meer dankzij premiers als Berlusconi, betrokken bij veel corruptieschandalen en er een weinig voorbeeldige seksuele moraal op na hield, werd het er echter niet veel beter op. Nog altijd kenmerkte de Italiaanse politiek zich door schandalen en kort zittende regeringen. Als het gaat om dat laatste is er sindsdien weinig veranderd; bijna om het jaar of om de twee jaar zit er een nieuwe regering in het zadel. De gemiddelde levensduur van een regering is slechts veertien maanden! Waardoor de vraag rijst: is het wellicht tijd voor een volgende rigoureuze politieke hervorming, een derde Republiek?
De huidige politieke situatie in Italië
Van die hervorming is tot nog toe geen sprake. Maar in 2022 heeft er wel één grote verandering plaatsgevonden binnen de Italiaanse politiek, vanaf dat moment heeft Italië voor het eerst een vrouwelijke premier: Georgia Meloni. Bij de verkiezingen die volgden op het vertrek van Mario Draghi werd haar partij, de Fratelli d’Italia (FdI), de grootste en vormt nu samen met de partijen Lega Nord, Forza Italia en Noi Moderati de regering. Zodoende heeft Italië momenteel een rechts-radicale regering, met Georgia Meloni als premier en Sergio Mattarella als huidige president.
Waar moet je rekening mee houden als je gaat verhuizen naar Italië?
Als je naar Italië gaat verhuizen, of dat overweegt, dan is dit de politieke situatie waar je mee te maken krijgt. Het huidige rechts-radicale regeringsbeleid, dat is gestoeld op vrij conservatieve waarden, is per slot van rekening van invloed op veel dingen waarmee je te maken krijgt, zodra je inwoner bent van Italië.
Wat dat allemaal precies voor jou betekent? Als verhuisbedrijf Italië helpt Mondial Kattenberg Verhuizingen je graag met het uitzoeken van bepaalde zaken. Zo hoef je daar zelf niet zoveel tijd in te stoppen; die kun je tenslotte ongetwijfeld goed gebruiken voor allerlei andere zaken die bij de verhuizing komen kijken. En natuurlijk kunnen wij ook het verhuizen naar Italië voor je regelen. Onze verhuizers zijn door de jarenlange ervaring goed thuis in dit mooie land aan de Middellandse Zee.
Interesse of vragen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.