oude verhuisbus stuur

Kattenberg Verhuizingen: van 1904 tot nu

26 april 2019

Paard en wagen

Voor 800 gulden koopt Gerrit Kattenberg in 1904 de bodediensten Nunspeet – Harderwijk en Nunspeet – Elburg – Kampen, inclusief een paard met wagen en de opgebouwde klantenkring. In de dorpen langs het IJsselmeer bezorgt de vervoerder onder andere boter, kaas en eieren voor de verschillende markten. En gaandeweg neemt de bodedienst steeds meer spullen mee. Zodoende ontstaan de eerste verhuizingen in de geschiedenis van Kattenberg.

Na de oorlog gaat het paard op stal

In 1954 bestaat Kattenberg 50 jaar. De krant kopt: ,,Vrachtdienst die vertrouwen wekte”, een slagzin die in aangepaste vorm nog steeds het symbool van Kattenberg Verhuizingen is. Het bedrijf is in 50 jaar drastisch veranderd en uitgebreid. Het paard en wagen heeft plaatsgemaakt voor de eerste bestelauto direct na de Tweede Wereldoorlog. In 1954 rijdt de firma Kattenberg dagelijks met twee auto’s de route Harderwijk en Vierhouten en driemaal per week naar Elspeet.

Van bodedienst naar verhuisdienst

Na de oorlog groeit het bedrijf en neemt het personeel in dienst. Het wagenpark breidt zich uit en Kattenberg gaat zich steeds meer richten op de verhuismarkt. Het verhuizen was in die tijd wel anders zonder laadklep en hulpmaterialen. Inpakken deed men bijvoorbeeld in houten eierkisten in verschillende maten. En het verhuizen gebeurde meestal met z’n drieën, want het waren lange dagen. Sowieso was men al lang onderweg omdat de meeste snelwegen nog niet waren aangelegd.

Aantrekkende groei en industrialisering

De industrialisering zet langzaam door en Kattenberg breidt haar dienstverlening verder uit. Van banken en fietsenrekken tot ladders, afgeladen rijden de wagens door Nederland en een enkele keer de grens over naar België. Dankzij de groei die het bedrijf doormaakt onder aanvoering van een aantrekkende industrie is er behoefte aan meer ruimte, een groter pand en extra personeel. Zo rijden er in de jaren 60 drie tot vier auto’s dagelijks door heel Nederland.

Internationale verhuizingen en transporten

Kattenberg is steeds meer op de weg te zien, ook met internationale verhuizingen en transporten. Met name in de zomerperiode heeft het bedrijf wekelijks ritten door heel Europa gepland staan. Met een schat aan ervaring op het gebied van verhuizen en logistiek is elke verhuizing bij het familiebedrijf in goede handen. De basis voor het succes van Kattenberg is dat veel medewerkers zich voor een langere periode verbinden aan de onderneming, wat vertrouwen wekt.

Oog voor de toekomst

Met 22 vrachtauto’s en ruim 50 medewerkers is Kattenberg tegenwoordig een logistieke dienstverlener van formaat. Het kenmerkt enerzijds de veelzijdigheid van het ondernemerschap en anderzijds het enthousiasme waarmee het bedrijf uitdagingen aangaat. De onderneming is op verschillende markten actief en durft ook vooruit te kijken. Ook intern is de blik gericht op de toekomst, zo staat de 4e generatie Kattenberg klaar om het roer straks over te nemen.