Als je naar Italië gaat verhuizen, is het een must: het leren van de Italiaanse taal. Juist omdat je in het begin nog van alles moet regelen en dat gaat een stuk sneller en gemakkelijk als je de taal kent. En ook om te integreren is de beheersing van het Italiaans een voorwaarde, aangezien een groot deel van de Italianen de Engelse taal niet machtig is. Dus… è ora di imparare l’Italiano!
Wat is de beste manier om Italiaans te leren?
Goed, stel dat je hebt besloten om Italiaans te gaan leren. Wat is dan de beste manier om dat te doen? Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven, want het is afhankelijk van je mogelijkheden en voorkeur. Maar dit zijn een paar opties:
- Native speaker | Je leert de taal het snelst door je onder te dompelen in de cultuur en je tussen de Italianen te begeven. De zogenaamde ‘native speakers’ spreken de taal namelijk vloeiend en kunnen je als de beste vertellen waar je op moet letten en wat je bijvoorbeeld verkeerd doet.
- Taalschool | Overal in het land vind je taalscholen waar je lessen in Italiaans kunt volgen, vaak op verschillende niveaus. Het fijne daarvan is dat je persoonlijk contact hebt met een docent en met studiegenoten.
- Online cursus | Een online cursus is dé manier als je vanuit huis Italiaans wilt leren, vooral omdat daarbij nagenoeg alle aspecten van de taal aan bod komen. En meestal is er de mogelijkheid om contact te hebben met een vakdocent die je kan helpen. Kijk voor zo’n cursus bijvoorbeeld eens bij de Volksuniversiteit, NHA, LOI of de NTI.
- Met een app | Er zijn diverse apps waarmee je Italiaans kunt leren, waarvan Duolingo, Memrise en Nemo misschien wel de bekendste zijn. Een voordeel daarvan is dat het in het geval van de meeste apps maar een korte tijd per dag vraagt en het is vaak zo opgezet dat het nog leuk is om te doen ook.
- Podcast | Italiaans leren door middel van een podcast te luisteren? Dat kan, ja. Want door te luisteren naar een podcast waarin de taal wordt gesproken, ondervind je hoe de taal in de praktijk gebruikt wordt en leer je de klanken goed kennen. En dat helpt vervolgens weer als je je gaat oefenen in het spreken van de taal. Tips zijn: 30 Minute Italian, Coffee Break Italian, Podcast Italiano, Italy Made Easy.
Is Italiaans een moeilijke taal om te leren?
Italiaans is geen taal die je binnen een paar weken beheerst; het vergt wel even oefening om de taal te leren. Enerzijds omdat de taal niet op het Nederlands lijkt, noch op het Engels. En anderzijds omdat de geschreven taal best wel afwijkt van gesproken Italiaans; dat eerste is vrij formeel en dat laatste juist persoonlijk. De belangrijkste dingen die je moet leren zijn:
Basiswoorden en -zinnen
Denk daarbij aan begroetingen, kleuren, getallen, het alfabet, dagen van de week, maanden, veel algemene vragen en antwoorden. Zodat je je in veelvoorkomende situaties in het Italiaans kunt redden.
Lidwoorden
In Nederland hebben we drie lidwoorden: de, het, een. In Italië kennen ze er iets meer. Voor het onbepaalde lidwoord ‘een’ hebben ze er vier: un, uno, una, un. Welke daarvan je moet gebruiken, ligt aan het geslacht en de beginletter van het zelfstandig naamwoord waarbij het hoort. Verder hebben ze nog een aantal bepaalde lidwoorden en lidwoorden voor meervoudsvormen.
Voorzetsels
Als het gaat om voorzetsels is het Italiaans best ingewikkeld, omdat het gebruik ervan niet bepaald eenduidig is; het Nederlandse voorzetsel ‘naar’ kan in Italië bijvoorbeeld wel drie verschillende vormen aannemen: al, dal, in.
Werkwoorden
Net als in Nederland hebben ze in Italië regelmatige en onregelmatige werkwoorden en – gelukkig! – zijn die eerste in de meerderheid. Dat wil zeggen dat ze allemaal op dezelfde manier worden vervoegd, met dezelfde uitgangen. En wat die onregelmatige werkwoorden – zoals dovere (moeten), venire (komen) en avere (hebben) – betreft, die zul je gewoon uit je hoofd moeten leren.
Zelfstandig naamwoorden
In het Italiaans heb je slechts twee soorten zelfstandig naamwoorden: mannelijke en vrouwelijke en dat geslacht bepaalt de laatste letter van het zelfstandig naamwoord. Is de eindletter een o, dan is het mannelijk. Is de eindletter een a, dan is het vrouwelijk. En is er dan sprake van meervoud, dan verandert de laatste letter bijvoorbeeld van een o in een i.
Spreekwoorden en gezegdes
En dan zijn er natuurlijk nog de spreekwoorden en gezegdes. Sommige heb je in het Nederlands eveneens, andere zijn typisch Italiaans. Denk aan: Amici e vini sono meglio vecchi. (Vrienden en wijn zijn oud beter.)
Dé Italië expert: Kattenberg Verhuizingen
Als Italië-specialist staan we al meer dan eeuw garant voor klantgerichtheid, kwaliteit, vakmanschap en authenticiteit. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar onze missie blijft onveranderd: vertrouwen winnen door topkwaliteit te bieden en unieke, persoonlijke ervaringen mogelijk te maken.
Typische valkuilen voor Nederlanders bij het leren van Italiaans
Een nieuwe taal onder de knie krijgen gaat niet zonder fouten maken, maar het liefst voorkom je natuurlijk dat je de mist in gaat. Daarom is het handig om te weten wat voor Nederlanders de struikelblokken zijn bij het leren van Italiaans. Dit zijn de meest voorkomende:
- Verwarring met Nederlandse en Engelse woorden | Omdat bepaalde Italiaanse woorden op Nederlandse of Engelse woorden lijken, kun je denken dat ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Zo staat het Italiaanse sensibile voor ‘gevoelig’, niet ‘verstandig’ (zoals het Engelse sensible). Maar dat is dus niet altijd zo.
- Problemen met de uitspraak van klinkers en dubbele medeklinkers | Bij het Italiaans is de uitspraak van klinkers en de verdubbeling van medeklinkers belangrijk, zodat er verschil te horen is tussen bijvoorbeeld palla (bal) en pala (schep). Die dubbele medeklinkers kun je gauw vergeten of je spreekt ze te zacht uit, waardoor een woord de verkeerde betekenis krijgt.
- Onjuist gebruik van persoonlijke voornaamwoorden | Italiaans is een zogenaamde ‘pro-droptaal’, wat wil zeggen dat je een persoonlijk voornaamwoord kunt weglaten als de werkwoordsvorm al aangeeft wie de spreker is. Als Nederlander heb je juist de neiging om, net als in het Nederlands, altijd voornaamwoorden te gebruiken, wat dan onnatuurlijk klinkt. In Italië zeggen ze bijvoorbeeld niet “Ik ga naar de supermarkt”, maar zeggen ze eerder “Ga naar de supermarkt”
- Onjuiste werkwoordstijden | Italiaans kent meer werkwoordstijden dan het Nederlands, vooral in de verleden tijd. Het verschil tussen passato prossimo en imperfetto, die subtiele nuances in tijd en aspect uitdrukken, kunnen verwarring oproepen.
- Formaliteit en informele aanspreekvormen | Italianen maken onderscheid tussen formele en informele aanspreekvormen – lei voor formeel en tu voor informeel. Als Nederlander kun je deze nuances missen, met als gevolg dat je te informele taal in formele situaties gebruikt.
- Verkeerd gebruik van lidwoorden | In het Italiaans zijn er veel regels wat betreft het gebruik van lidwoorden (il, lo, la, gli, etc.). Het kiezen van het juiste lidwoord kan lastig zijn, vooral omdat je snel geneigd bent om op basis van de Nederlandse grammaticaregels een keuze te maken.
- Fouten bij geslachten van zelfstandige naamwoorden | Doordat de schrijfwijze van zelfstandig naamwoorden in het Italiaans zo afhankelijk is van het geslacht – mannelijk of vrouwelijk – moet je goed weten welk geslacht elk zelfstandig naamwoord heeft. Als daar geen idee van hebt, maak je gauw fouten.
Naar Italië met Kattenberg Verhuizingen
Nu je op de hoogte bent van alle ins en outs met betrekking tot het leren van de Italiaanse taal, is het tijd om daarmee aan de slag te gaan… en om aan te kloppen bij Kattenberg Verhuizingen, want onze mensen kunnen je als beste helpen verhuizen naar Italië. Door onze expertise op het gebied van verhuizingen naar Italië weten we precies wat je allemaal moet regelen voordat de daadwerkelijke verhuizing kan plaatsvinden, waar je aan moet denken en meer van dat soort dingen. Daarnaast nemen we je allerlei zaken uit handen, zodat jouw verhuizing zo zorgeloos mogelijk verloopt. En tot slot bieden we ook allerlei extra services waarvan je gebruik kunt maken, zoals spullen tijdelijk opslaan in hun opslagloods, spullen in- en uitpakken, meubels (de)monteren, apparaten installeren en meer. Wil je meer weten? Of ben je benieuwd hoeveel dit gaat kosten? Vraag vrijblijvend een offerte aan en of neem contact met ons op. Wij helpen je met alle plezier!