MKV steunt Skate4air

Mondial Kattenberg Verhuizingen steunt Skate4AIR

15 november 2019

Mondial Kattenberg Verhuizingen steunt schaatsen voor het goede doel: Kim en Ronald naar Zweden voor Skate4AIR

Stel je eens voor. Van zonsopgang tot zonsondergang non-stop schaatsen voor het goede doel. Dat is precies wat Kim en haar man Ronald gaan doen om geld in te zamelen voor onderzoek naar CF, ook wel bekend als taaislijmziekte. En het meest bijzondere is wel dat Kim zelf CF heeft. Mondial Kattenberg Verhuizingen steunt Kim en Ronald in hun strijd!
Op 6 februari 2020 wagen Kim en Ronald zich aan een schaatstocht van welgeteld negen uur acht minuten op het Runn meer in Falun, Zweden. Deze Daylight Challenge vindt plaats op de langste geveegde natuurijsbaan van Europa. Al het geld dat wordt opgehaald met deze wedstrijd gaat naar medicijnonderzoek voor taaislijmziekte. En daar draagt Mondial Kattenberg Verhuizingen graag een steentje aan bij door hen te sponsoren.

Laten we bij het begin beginnen; wat is CF?

Kim vertelt: “CF staat voor Cystic Fibrosis. Dat is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening beter bekend als taaislijmziekte. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals stofdeeltjes en bacteriën.

Mensen met CF hebben dat slijm ook. Alleen bij hen is dat slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Daardoor kan het slijm de afvalstoffen niet goed afvoeren. Met als gevolg dat organen zoals de longen, de alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. Vooralsnog hebben mensen met Cystic Fibrosis een beperkte levensverwachting.”

Meer informatie staat op https://www.ncfs.nl/over-cystic-fibrosis

Op welke manier heb jij daar last van?

“CF kent veel verschillende mutaties. De mutatie die ik heb, zorgt ervoor dat mijn longinhoud zo rond de 55% schommelt. En voor deze mutatie is op dit moment nog geen goed medicijn. Dat is ook een van de redenen dat ik meedoe aan Skate4AIR. Met het geld dat Ronald en ik ophalen steunen we het onderzoek naar een medicijn voor CF. Daarmee wil ik vooral anderen helpen, maar hopelijk ook mezelf!”

En wat houdt Skate4AIR precies in?

“Skate4AIR is een Nederlands initiatief om geld op te halen voor onderzoek naar CF. Er zijn twee soorten sportevenementen waar je aan kunt meedoen. Er is de Skate4AIR Classic in Oostenrijk waar 150 mensen 200 kilometer schaatsen om geld op te halen. Ronald en ik doen mee aan de Daylight Challenge in Zweden. Daar schaatsen we van zonsopgang tot zonsondergang non-stop op een natuurijsbaan van 12 kilometer in Zweden, vlakbij Falun. Het doel van Skate4AIR is om met beide sportevenementen €500.000,- op te halen.”

Jij hebt een longinhoud van zo’n 55%. Wat een prestatie om dan een hele dag te schaatsen!

Kim reageert: “Maar ik sport ook veel! Sporten helpt me m’n conditie op peil te houden en door een goede conditie kom ik sneller bovenop een tegenslag door mijn ziekte. Ik ben altijd al een sportief type geweest en heb vaak meegedaan aan de Keiler in Nunspeet. Dan liep en fietste ik dezelfde rondes als iedereen, alleen had ik met hardlopen iemand bij me die zuurstof met zich meedroeg. Fietsen deed ik zonder extra zuurstof en dat doe ik met schaatsen ook. Ik zeg altijd ‘Als je me nog hoort praten, dan ga ik niet hard genoeg. Als je me hoort hoesten, gaat het goed!”
Mondial Kattenberg Verhuizingen steunt Kim en Ronald met hun enorm sportieve prestatie in Zweden. Wilt u Kim en Ronald ook steunen? Dat kan! Bekijk hun website voor meer informatie!