Eind 2019 namen we onze nieuwe opslagloods aan de Oosteinderweg in Nunspeet in gebruik. Daar staan inmiddels ruim 250 opslagcontainers tot wel vier hoog opgestapeld. Die containers staan er warmpjes bij, want de vloerverwarming zorgt ervoor dat het in de loods een constante 17ºC is. Om de loods en de toekomstige nieuwbouw warm te houden en van stroom te voorzien, ligt sinds deze maand het dak van de opslagloods vol zonnepanelen. En dat doen we voor een beetje duurzamere wereld.
Hoeveel zonnepanelen passen er op een dak van 2.300m2? Genoeg! In totaal heeft Hellebrekers uit Nunspeet 672 exemplaren op het dak weten te passen. Onder een hoek van 10º vangen de panelen zoveel mogelijk zonlicht en leveren ze het meeste op. Én blijven ze schoon, Samen wekken al die panelen zo’n 252.000 Wp op. Dat is evenveel als 70 huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.000 Kwh.
Ieder paneel weegt 19,5 kilo en inclusief de constructie waar de panelen op liggen, ligt er zo’n 23.423 kg op het dak. Als we twee van onze verhuiswagens op het dak zouden parkeren, zou dat ongeveer hetzelfde wegen! Tijdens het ontwerpen van de opslagloods heeft de constructeur al rekening gehouden met het extra gewicht van de zonnepanelen.
Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?
De zon stuurt een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde. Zonnepanelen met collectoren vangen die energie op en zetten die om in stroom. De stroom die je daarmee opwekt, worden door omvormers omgezet naar een netaansluiting. De energie kan dan meteen worden gebruikt in het gebouw om bijvoorbeeld de opslagloods te verlichten en te verwarmen. Maar ook om de bovenloopkraan van stroom te voorzien, zodat de containers kunnen worden gestapeld. De energie die dan nog overblijft, wordt terug geleverd aan het energienet.
25 jaar plezier van zonnepanelen
Vanuit de fabriek moeten de zonnepanelen in ieder geval 25 jaar meegaan. Maar dat vraagt ook wat schoonmaakpraktijken! Elk jaar moeten de panelen worden schoongemaakt. Want als de panelen vol liggen met blad en vogelpoep, werken ze niet. Doordat ze onder een hoek liggen, spoelt het meeste vuil eraf en blijven ze best netjes. Maar voor een goede opbrengst, gaan we toch elk jaar het dak op om de panelen schoon te maken.
Duurzame kroon op het werk
Bij Mondial Kattenberg Verhuizingen vinden we duurzaamheid belangrijk. Daar waar we kunnen, proberen we ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dat doen we bijvoorbeeld door overtollig meubilair een tweede leven te geven en jaarlijks onze chauffeurs op te leiden hoe ze zuinig kunnen rijden. Het plaatsen van zonnepanelen vinden we een kroon op dit keurmerk!
Klaar voor de toekomst
Groene stroom doet op steeds meer plekken in de transportwereld zijn intrede. Langzaamaan beginnen ook de eerste elektrische vrachtwagens te verschijnen. Met het dak vol panelen is Mondial Kattenberg Verhuizingen klaar voor de toekomst!