autosnelweg in de schemer

De mooiste autoroutes naar Oostenrijk

31 maart 2022

Schitterende uitzichten, scherpe bochten en de hoogteverschillen. Oostenrijk heeft het allemaal. Een goede manier om dit mooie land te ontdekken is met de auto. En waarom zou je via de snelweg reizen, als het ook via een bergpas kan? Wij hebben een aantal bergpassen en prachtige autoroutes voor je op een rijtje gezet.

Waarom een andere route kiezen naar Oostenrijk?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een andere autoroute naar Oostenrijk. Het kan een praktische reden zijn, bijvoorbeeld het vermijden van file. Zo kunnen er onderweg wegwerkzaamheden, oftewel baustelle, zijn. Je wilt natuurlijk vermijden dat je niet in kan halen of de hele weg aan een bepaalde snelheid moet houden. Het is dan altijd goed om vooraf de reis te plannen en te kijken of er onderweg baustelle zijn. Dit scheelt een hoop tijd! Daarnaast kan het zijn dat je eens van de snelweg wilt wijken. Kom je vaker in Oostenrijk? Of moet je regelmatig heen en weer om zaken te organiseren, omdat je er een woning hebt gekocht? In deze gevallen is het leuk om je eens af te wenden van de vaste route. Zo ontdek je meer schitterende landschappen die Oostenrijk te bieden heeft.

Welke alternatieve route naar Oostenrijk kan ik rijden?

Oostenrijk heeft ontzettend veel te bieden. Ook als het gaat om mooie autoroutes. Laten we beginnen met de meest bekende. Dit is de ‘Großglockner Hochalpenstraße’. De route is ongeveer 48 kilometer lang en neemt je mee langs de hoogste bergtop, 3798 meter, van Oostenrijk! Wellicht leuk om te weten is dat deze weg is aangelegd om een oversteek tussen de deelstaten Salzburg en Karinthië mogelijk te maken. Het was de eerste oversteek in de Alpen. De route is uitermate geschikt voor kinderen. Het biedt onderweg genoeg plek om te stoppen. Onder andere bij panoramaplatformen en speelplaatsen.

Een andere mogelijkheid is de ‘Zillertaller höhenstrasse’. De route loopt door Tirol en is via verschillende plaatsen toegankelijk. Onderweg is het mogelijk om culinair te genieten. Restaurants en berghutjes genoeg! Daarnaast zijn er in Tirol genoeg bezienswaardigheden om te bekijken. Hiervoor zal je wel een eindje van de route moeten wijken. Maar ze zijn absoluut de moeite waard. Zo kun je bijvoorbeeld raften in Pfunds. Maar ook prachtige wandelingen maken. Je steekt zelfs een aantal keer wat houten bruggetjes het water over. Een andere aanrader is het plaatsje Bregenzerwald. Zeker als je een kaasliefhebber bent. Er zijn ontzettend veel kaasmakerijen te vinden. Je kunt van deze specialiteiten genieten in één van de lokale houten hutjes.

De laatste aanrader is de ‘Appelroute Steiermark’. De omgeving waar je doorheen reist ziet er schitterende uit. Het landschap vult zich met appelbomen. Naast de verschillende soorten appels die uit deze regio komen, kun je er ook peren vinden. In deze regio zijn speciale perenschnaps te koop. Hier is iets bijzonders mee. Er zit namelijk een volgroeide peer in de flessen. Na de bloeitijd worden de flessen over de kleine vruchten geschoven. Zo kan de vrucht in de fles rijpen. In Puch am Weiz kun je alles te weten komen over de appel. In verschillende horecazaken zijn allerlei specialiteiten met appel te verkrijgen.

Een alternatieve autoroute naar Oostenrijk: waar moet ik rekening mee houden?

Het is goed om rekening te houden met een aantal praktische zaken. Voor de reis begint is het verstandig om te kijken waar de zogenaamde baustelle zijn. Op internet zijn verschillende websites te vinden waarop dit te vinden is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je onnodig en lang in de file staat. Als je een van de bovenstaande autoroutes heb gekozen raden wij aan om te kijken of de route is geopend voor bezoekers. Sommige routes worden namelijk bepaalde periodes gesloten. Wanneer je in de winter reist kan het behoorlijk druk zijn onderweg. Veel mensen gaan op wintersport en dit zal onderweg goed te merken zijn. Zaterdag zal voor veel toeristen een aankomst- of vertrek dag zijn. Probeer deze dagen dan ook te vermijden of kies voor een van de bovenstaande routes om te drukte te vermijden.
Het is daarnaast van groot belang om de auto Oostenrijk klaar te maken. In Oostenrijk is het verplicht om een aantal zaken mee te nemen. Denk aan een gevarendriehoek, een EHBO set, gele veiligheidshesjes en een geldig vignet. In de winterperiode, november tot halverwege april, moet de auto voorzien zijn van winterbanden. En vergeet niet sneeuwkettingen mee te nemen!

Meer weten over leuke autoroutes naar Oostenrijk?

Als verhuisbedrijf van- en naar Oostenrijk heeft Mondial Kattenberg Verhuizingen alle wegenkennis. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de verschillende routes? Dan voorzien wij jou graag van alle informatie. Graag meer informatie over verhuizen naar Oostenrijk? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.