Nieuwe Euro6 onderweg!

13 december 2013

De nieuwste vrachtwagen wordt een Euro6!

Over enkele weken wordt de nieuwste vrachtwagen afgeleverd. Op dit moment staat de wagen bij de carrosseriebouwer. Als de wagen compleet is, volgt meer nieuws over de wagen zelf. Hieronder wat informatie over de Euro6 normering

Sinds 1990 hebben we een spectaculaire teruggang van de uitstoot van schadelijk uitlaatgas gezien onder dwang van de Euro uitlaatgasnormen. In 2013 wordt de Euro 6 norm van kracht voor nieuw gebouwde voertuigen. De stap van Euro 5 naar Euro 6 is op het oog een kleine, maar het is een vele miljarden vergende investering voor fabrikanten om die norm te halen. Naarmate de eisen strenger worden, wordt het ook steeds moeilijker om de vereiste reductie te bereiken. We zien hier al de brug ontstaan naar andere brandstofvormen zoals gas, waarmee met gemak Euro 6 gehaald kan worden.

De nieuwste Euro 6 vrachtwagens zijn tot negentig procent schoner dan Euro 5 trucks. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In vergelijking met oudere vrachtauto’s is het verschil nog groter. Dit is te danken aan een nieuwe testmethode met metingen op de weg die als onderdeel van Euro 6 ingevoerd.

Staatssecretaris Mansveld: “Voor het voldoen aan de luchtkwaliteitseisen is effectief bronbeleid van auto’s en vrachtauto’s cruciaal. En dan niet alleen met strenge normen op papier, maar met lage emissies in de praktijk. Deze nieuwe generatie Euro 6 vrachtwagens levert een forse bijdrage aan een schonere lucht. Dieselpersonenauto’s zijn daarentegen nog niet schoon genoeg. Je ziet dat de nieuwe praktijktest voor vrachtwagens zijn vruchten afwerpt. Daarom wil ik in Brussel pleiten dat er zo snel mogelijk een praktijktest voor personenauto’s komt.”

Zie ook facebook voor meer foto’s