Oostenrijkse muziek die je moet kennen

Oostenrijkse muziek die je moet kennen wanneer je naar Oostenrijk verhuist

5 mei 2022

Als aanstaande Oostenrijker moeten er een aantal voorbereidingen getroffen worden. Hierbij mag de culturele voorbereiding natuurlijk niet ontbreken. Zo wil je vast de Oostenrijkse muziek leren kennen. Meezingen is straks voor jou een makkie. Om je een beetje wegwijs te maken hebben wij uitgezocht welke muziek je moet kennen als je naar Oostenrijk verhuist! 

Historische muziek uit Oostenrijk

Als je aan klassieke muziek denkt, dan is de kans groot dat je aan Oostenrijk denkt. Wenen is namelijk de stad van de klassieke muziek. Alle belangrijke componisten trokken vroeger naar deze stad. Zo ook componisten als Mozart en Beethoven. In Wenen waren veel koningen, koninginnen en mensen van adel te vinden. Zij hielden van kunst en goede muziek. Veel componisten werden dan ook in dienst genomen. In Wenen kon je het maken! Dit was dan ook de reden dat veel componisten hierheen vertrokken, zoals Haydn, Mozart en Beethoven. Zij hebben een toonaangevende rol gespeeld in de ontwikkeling van de klassieke muziek. Zo bedacht Haydn nieuwe muziekvormen: het strijkkwartet en de symfonie. Mozart volgde zijn voetstappen en tilde zijn werk naar een hoger niveau. Na het overlijden van Mozart kwam Ludwig van Beethoven in beeld. Hij deed iets heel bijzonders. Beethoven zette namelijk in zijn muziek de menselijke verlangens centraal. In tegenstelling tot zijn voorgangers die God centraal hebben gezet. Hij slaat een nieuwe weg in, die veel componisten na hem zullen volgen.

Naast klassieke muziek, was vroeger de Oostenrijkse volksmuziek ook heel bekend. In de koude en donkere maanden leerden veel boeren een muziekinstrument bespelen. Er was geen werk te doen, dus hier was tijd genoeg voor. Naarmate de tijd verstreek ontstond er per streek een typisch geluid. Iedere regio had een eigen soort volksmuziek. De boeren leerden eerst instrumenten als de doedelzak bespelen. Daarna kwamen de viool en andere blaasinstrumenten aan bod.

Bekende muziek uit Oostenrijk van nu

Tegenwoordig kun je nog veel zien van de Oostenrijkse muziekhistorie. In de binnenstad van Wenen staan nog vele standbeelden van de eerder benoemde legendes. Op de stoep liggen tegels met de namen van de componisten en solisten. Als het gaat om de volksmuziek treden nog veel groepjes op en spelen zij de regionale muziek.

Wellicht denk je aan iets anders als het gaat om de hedendaagse Oostenrijkse muziek. Zo is de Aprés-ski ontzettend bekend. Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in het Nederlandse uitgaansleven. Een aantal bekende namen zijn Helene Fischer, Johnny Däpp, Andreas Gabalier en Wolfgang Ambros.

Ook de genre jazz is tegenwoordig heel populair. Jaarlijks vinden verschillende jazz festivals in Oostenrijk plaats. In het uitgaansleven zal je deze muziek ook regelmatig tegen komen, evenals hiphop en soorten van elektronische muziekstromen. Naast de muziekinvloeden die wij in het uitgaansleven tegen komen, zijn andere muzieksoorten ook populair. Zo zijn de invloeden van Mozart en Beethoven tegenwoordig ook nog populair bij veel mensen. In veel Oostenrijkse steden staan nog concertgebouwen. Hier genieten mensen van muziekstukken die worden gespeeld door orkesten.

De verhuizing naar Oostenrijk

Als de culturele voorbereidingen zijn getroffen, is het wellicht tijd voor andere voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan verhuizen naar Oostenrijk. Graag helpt Mondial Kattenberg Verhuizingen hierbij. Als verhuisbedrijf met veel ervaring en de specialisatie in verhuizingen van en naar Oostenrijk helpen wij jou graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of vraag gerust eens vrijblijvend een offerte op.