code-verantwoordelijk-marktgedrag3-880x350

Op naar gezond marktgedrag

14 augustus 2019

Uw vertrouwen waard

Verantwoordelijk marktgedrag is in de verhuissector essentieel omdat een verhuizing veel emoties met zich meebrengt. Een verhuizing is namelijk een privé aangelegenheid en heeft zowel leuke als mindere leuke kanten. Vandaar dat Kattenberg Verhuizingen al sinds 1904 een persoonlijke benadering centraal stelt. Mond-tot-mond reclame en referenties van klanten staan hoog in het vaandel. Niet voor niets is de slogan ‘uw vertrouwen waard’ en scoort men hoog op klantenvertellen.nl. Desalniettemin heeft de verhuissector last van woekerpraktijken uit de ‘eigen’ markt.

Op naar gezond marktgedrag

Uit onderzoek van de Organisatie voor Erkende Verhuizers (in samenwerking met Pensioenfonds Vervoer en UWV) blijken er ruim 1.200 aanbieders van verhuisdiensten te zijn, waarvan een groot deel geen vergunning bezit en ook geen pensioenpremie afdraagt. Met de invoering van de code verantwoordelijk marktgedrag in de hele transportsector streeft de Organisatie voor Erkende Verhuizers naar gezond marktgedrag. Om consumenten bewust te maken van de kwaliteit van de vakman en de risico’s als zij kiezen voor een beunhaas is er een speciale pagina gelanceerd.

Goedkoop is duurkoop

Goedkoop is juist op het gebied van verhuizen duurkoop, want een student laten sjouwen lijkt goedkoper dan een verhuisbedrijf met gediplomeerde verhuizers inhuren. De keerzijde is dat uw inboedel bij beunhaasbedrijven niet verzekerd is. Ook dient u goed op te letten hoe de offerte is opgesteld. Vaak komt meerwerk nog bovenop de factuur. Of een kilometervergoeding komt achteraf om de hoek kijken, met als doel de goedkope verhuisprijs nog enigszins bij te stellen. De keuze voor een verkeerd verhuisbedrijf heeft dus vergaande gevolgen.

Maak heldere afspraken

Maak vooraf goede afspraken en zorg voor een schriftelijke bevestiging. Het is belangrijk te weten wat het verhuisbedrijf doet en tegen welk tarief. Het lijkt simpel, maar zitten de verhuisdozen bijvoorbeeld inbegrepen bij uw verhuizing? Het verpakken van de losse spullen is belangrijk voor het voorkomen van schade en voor uw portemonnee. Verhuizingen die ‘niet klaar’ zijn betekenen in de praktijk dat losse spullen nog in de kasten staan. U kunt zich voorstellen dat verhuizers langer bezig zijn met het in- en uitladen van de verhuiswagen wanneer alles in losse tassen en zakken zit.

Kies voor toekomst

Erkende Verhuizers zijn verhuisbedrijven die voldoen aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit, goede consumentenvoorwaarden, veiligheid en milieu. Hierop worden de bedrijven regelmatig onafhankelijk getoetst en als bedrijven niet voldoen verliezen zij het predicaat. Zo blijft de waarde van het kwaliteitslabel in stand. Ook het klantbeoordelingscijfer is onafhankelijk gemeten, waardoor een transparant beeld ontstaat. Dankzij de keurmerken ontstaat er een gezonde balans en een duurzame toekomst voor zowel consumenten, werknemers als werkgevers.