De stijd om de Nunspeetse Keiler, de strijd voor een goed doel.
De 20ste editie van ‘De Keiler’ is in de Heren Wedstrijdklasse gewonnen door Team Kattenberg Verhuizingen. Een kroon op het werk van vier jaar trainen en bikkelen. Kattenberg was dit jaar met twee teams vertegenwoordigd, zowel in de Heren Wedstrijdlasse (HW) als in de Heren Recreantenklasse (HR). Team Kattenberg in de HR eindigde op een verdienstelijke 18de plek, slechts 5 minuten van een top 10 notering.
‘De Keiler’, wat is dat? Dat is een wedstrijd waarin 50 teams van sporters gaan voor de strijd aan om de fel begeerde Keiler. De wedstrijd bestaat uit intensief hardlopen, mountainbiken én een hele serie behendigheidsproeven. Elkaar er door helpen, zoals ook de Keiler opbrengst anderen met een steun in de rug helpt. Want, niets is mooier dan een dag samen sporten in de wetenschap dat je daar ook anderen mee helpt.
Hoe ziet het er dan uit?
Teams van vijf personen, een coach en eventueel een verzorg(st)er, binden de onderlinge strijd aan om het bezit van de Nunspeetse Keiler. Het parcours bestaat uit een soort klaverblad van vier lussen. Het hart wordt gevormd door het Marktplein van Nunspeet. Er zijn twee fietslussen en twee looplussen. Deze lussen moeten afwisselend fietsend en hardlopend worden afgelegd, waarbij onderweg veertien behendigheidsproeven moeten worden uitgevoerd.
Er zijn twee klassementen, beide verdeeld over mannen- en vrouwenteams. Recreanten fietsen per lus ongeveer veertien kilometer en leggen in een looplus zo’n zeven kilometer af. Inclusief de proeven betekent dat al gauw een uur keihard sporten per lus. Na het finishen van een lus krijgt het team vijftien minuten de tijd om te ontspannen. Daarna valt alweer het startschot voor de volgende lus. Na pakweg vijf uur afzien komt het team over de finish.
Deelnemers aan het wedstrijdklassement zullen er nog een schepje bovenop moeten doen. Zij fietsen per lus ongeveer 24 kilometer en zien in een looplus pas na zo’n tien kilometer de finishlijn verschijnen. Daar komt nog bij dat sommige proeven nog pittiger zijn dan die voor de recreanten. Een marathon is er niets bij!
De Strijd om de Nunspeetse Keiler is een initiatief van de Lions Club Nunspeet. Het doel van deze 35 leden tellende organisatie is het bevorderen van wederzijds begrip en verdraagzaamheid tussen mensen en het dienen van het algemeen welzijn in onze maatschappij, onder het motto ‘We Serve’. De verschillende activiteiten die worden georganiseerd hebben als uitgangspunten vriendschap, persoonlijke inzet en professionele inbreng van haar leden.
Voor de 20st Keiler is vooraf al bepaald dat een belangrijk deel van de opbrenst van de Keiler 2015 zal gaan naar het Jeugdsportfonds Nunspeet. Het Jeugdsportfonds creëert sportkansen voor kinderen van 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en/of benodigde sportattributen.
Van de opbrengst over 2014 is inmiddels ruim € 7.000 ten goede gekomen aan NOST Groepsvakanties, Stichting Muurgedichten, Noodhulp aan de Filipijnen, Soos verstandelijk gehandicapten en Stichting Blij Bewegen. Meer info staat in het jaarverslag over 2013/2014 van de Stichting Lions Foundation.Nunspeet